Gumi tepihi za avto

Na splošno je tepih za avto kos materiala, ki prekriva tla ali druge odlagalne površine v avtomobilu. Njegov namen je te površine zaščititi pred najrazličnejšo umazanijo, obrabo in vremenskimi vplivi. Dandanes je na trgu mogoče izbirati med več vrstami takih tepihov, in sicer po materialu in po merah. Čemu so ravno gumi tepihi za avto pri lastnikih avtomobilov splošno razširjeni, pa si lahko preberete v nadaljevanju.gumi-tepih

Lastnosti gumi tepihov za avto

Uporabna vrednost gumi tepihov za avto se lepo pokaže predvsem v mrzlih in vlažnih mesecih leta, saj je guma odporna na vodo. Ker so gumi tepihi prepredeni z režami, vodo tudi z lahkoto zadržijo, da se ta med vožnjo prosto ne pretaka po notranjosti avtomobila. Gumi tepihi pa se uporabljajo tudi v suhi sezoni, kadar je tveganje za trdovratno umazanijo ključen faktor. Res je, da gumi tepih suhih delcev umazanije ne zadržuje maksimalno učinkovito zaradi predelov z gladkimi površinami, marsikateremu lastniku avtomobila, ki prevaža potnike, ki so nagnjeni k nerodnostim s hrano in pijačo, pa prihrani več ur čiščenja. Podobno velja tudi pri zaščiti pred mivko in drobnim peskom, ki se „zažirata“ v tkanine. Zgolj z gumi tepihi boste dosegli zadovoljivo stopnjo čistoče v avtomobilu.

Nadalje je znano, da je guma obstojen material, zato gumi tepihi za avto po obstojnosti prekašajo tepihe iz drugih materialov. Večina gumi tepihov, dosegljivih na našem trgu, je izdelanih iz gibljivega, vendar odpornega materiala. Če odštejemo že omenjena faktorja umazanije in vlage, se gumi tepihi za avto ravno zaradi te lastnosti ob pogostem stiku s čevlji tudi manj hitro obrabljajo ali utrpijo razpoke ali celo raztrganine. To je njihov nadaljnji velik plus.

Za razliko od drugih tepihov, izdelanih iz specifičnih materialov, gumi tepihi za avto ne zahtevajo uporabe posebnih vrst čistil ali postopkov čiščenja. Večinoma bo dovolj, če jih boste dobro stresli in splaknili z vodo pod pritiskom. To pa vseeno ne pomeni, da lahko na tepihe, ko jih enkrat namestite v avtomobil, tudi pozabite. Vsake toliko časa je tepihe vseeno treba primerno očistiti in poskrbeti za osvežitev njihove barve in seveda materiala. Izberite primerno negovalno kozmetiko za gume, pri čemer je dobro, da ta vsebuje tudi silikonsko komponento, ki bo še povečala odpornost vašega gumi tepiha na vlago in vodo.

Temnenje stekel kot modni dodatek ali pa kot dodatna zaščita vaše notranjosti avtomobila, odločitev izberite sami. Preberite več …