Za nesreče na cesti kriva slaba motoristična oprema

Največ avtomobilskih nesreč vključuje tudi motoriste. Motorji so zaradi majhnosti v primerjavi z ostalimi vozili na cesti, manj vidni. Vozniki ne pazijo zmeraj, kako vozijo, vendar to naj ne bi bil glavni krivec nesreče. Napake pri vožnji motoristov so le delno krive za nesreče s smrtnim izidom. Glavni krivec bi naj bila slaba oprema, predvsem pri voznikih, ki vozijo po lokalnih cestah in z manjšimi hitrostmi.moto-oprema

Kvalitetno opremo je treba tudi nositi

Motoristična oprema je namenjena temu, da zaščiti voznika pred padci in s tem morebitnimi poškodbami. Vendar vse več voznikov po cestah vozi nepopolno opremljenih. Tudi strah pred kaznimi ne zaleže dovolj, da bi prepričal motoriste v uporabo zaščitne opreme. Čeprav bi že iz lastnih vzgibov morali paziti na ustrezno zaščito. Večina motoristov si lahko privošči nakup zadostne opreme, vendar pa se vse bolj ugotavlja, da je preprosto ne uporabljajo. Seveda je poleti udobneje voziti brez rokavic in na krajšo razdaljo celo brez čelade, ampak v primeru nesreče lahko takšna odločitev pripelje do usodnih posledic. Še tako kvalitetna oprema je koristna samo, če se jo uporablja.

Vpliv okolja

Veliko, predvsem mladih voznikov, ki vozijo skuterje in počasnejša motorna vozila, na cesti opazimo brez čelad. Okolje pa ponekod takšna dejanja celo podpira. Nič kolikokrat je tako mlad fant na skuterju pravi »frajer«, vendar bi lahko že z odnosom marsikaj spremenili. Pogled na svet in mnenja se prenašajo iz roda v rod. Prav zaradi tega lahko vzgoja od mladih let največ prinese. Z ustrezno vzgojo lahko svoje otroke obvarujete nesreč in morebitne invalidnosti ali celo smrti. Bolje je, da jih naučite, za kaj je namenjena motoristična oprema in ostro obsojate neprimerno obnašanje, kot pa da kasneje v življenju obžalujete.
Motoristična oprema bi morala biti smatrana kot del motorja. Tako bi preprečili številne nesreče, ki se kar vrstijo iz dneva v dan.

Nesreče lahko prepreči tudi redni servis motorja.
Za zimske razmere pa se je potrebno ustrezno pripraviti.